Polenta se špenátem

28.02.2020

Špenát nebo Mangold (lepší varianta), špenát spaříme a natrháme na rozpálenou pánev s máslem, koriandr, sůl, citron, horkou vodu, parmazán
Příloha : do horké vody, nasypeme polentu a stále mícháme, aby se nám neudělaly hrudky, sušený koriandr - listy, sůl, citron, petrželka, horká voda, máslo, dáme na pečící papír a zapečeme v troubě.
Špenát obsahuje šťavely, proto je nevhodný, pokud máte ledvinové kameny nebo ledviny hůře fungují. Výhodou je vysoký obsah železa je účinným lékem na chudokrevnost. Ochlazuje což napomáhá zvlhčování při nemocech horké a suché povahy, jako je suchý kašel. Špenát vyživuje střeva, a to z něj spolu s jeho složením dělá dobré projímadlo. Špenátový vývar je lékem na opilost. Špenát v kombinaci s mrkví se často jí na zastavení vypadávání vlasů. Dále zastavuje krvácení a proto je konzumován jako lék proti krvácení z nosu nebo z konečníku.
Polenta naopak ledviny čistí a posiluje.