Jablkový koláč (bez vajec, lepku a mléčných produktů)

28.02.2020

Spaříme 150g jáhel poté přidáme dvojnásobné množství horké vody a vaříme do měkka se skořici, třtinovým nebo kokosovým cukrem dle chuti, trochu kardamomu, sůl, pár kapek citronu, trochu horké vody pokud je potřeba, když jsou jáhly uvařené, přilijeme plechovku kokosového mléka s 1 vanilkovým pudinkem bez lepku, necháme přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem. Vzniklou hmotu dáme do formy. Připravíme jablečné želé. Jablka asi (6ks dle velikosti) oloupeme, nastrouháme a povaříme v 0,5l vody se skořicí, přidáme cukr dle sladkosti jablíček, poté přidáme 10g agar - agar rozpuštěný v trošce studené vody, necháme převařit a stáhneme s plotny. Jahelný základ potřeme lískooříškovým máslem a nalijeme jablečné želé. Necháme ztuhnout (v letním období pokud nemáte alergii na laktózu, můžeme podávat se lžící zakysané smetany) v zimě nedoporučuji - zakysaná smetana ochlazuje a zvlhčuje organismus - což v zimě nepotřebujeme, děti máme zahleněné i tak dost.

Koláč je vhodný pro dobrou psychiku, stabilitu. Pro ty co potřebují dostat do života více klidu a jistoty. Jáhly mají mnoho živin, dříve se hodně používaly, jsou zásadotvorné a do sladkých jídel velmi vhodné. Jablíčka jsou velmi vhodná pro naše trávení, působí na naše plíce, žaludek a tlusté střevo. Eliminují mrzutost, v létě jsou dobrým pomocníkem pro děti při úpalu a celoročně dospělé probouzí z alkoholu (pokud je potřeba J). Protože jablíčka rodí tekutiny a zvlhčují plíce je zde použita skořice, která zahřívá, vysušuje vlhkost, uvolňuje proudění v cévách, odstraňuje mrazení, studené končetiny, zahřívá žaludek a slezinu. Doufám, že Vám bude chutnat J